Houbičky a hadříky na mytí nádobí se standardně vyrábí se syntetických a nesnadno rozložitelných materiálů, jejichž zpracování ve formě odpadu na druhotné suroviny je obvykle velmi náročné a vlivem znečištění často skončí na skládkách nebo ve spalovnách.
Snížit zatížení životního prostředí tímto odpadem je možné používáním alternativních produktů, a to buď takových, jejichž životnost je značně delší než u běžných expandovaných / extrudovaných polymerních houbiček z polyuretanu, nebo jsou vyrobeny ze snadno rozložitelných materiálu. V tomto směru je možné pořídit několik druhů produktů, jež jsou obecně environmentálně mnohem příznivější než standardní houbičky.
Obsah článku
Viskózové houbičky na nádobí
Prvním produktem, který se na trhu rozšířil jako alternativa široce používaných polymerních houbiček, byla viskózová houbička. Způsob výroby je velmi podobný – pórovitá struktura, která pomáhá zvyšovat savost houbičky, je dosažena expanzí kapalné suroviny do formy při řízené teplotě.
Výhodou viskózových houbiček je jejich velmi dobrá rozložitelnost, není potřeba je složitě skládkovat, mají však obvykle omezenou mycí schopnost a také životnost.
Houbičky z recyklovaného polymeru
Obdobnou technologií jako viskózové a polyuretanové se vyrábí také houbičky z recyklovaných PET láhví obohacených o rozložitelná přírodní (celulózová, sisalová) vlákna.
Ekologičnost tohoto produktu spočívá především v opětovném využití odpadní suroviny. Houbičky mají navíc poměrně dobrou mycí schopnost, vyznačují se ovšem nižší životností.
Houbičky z mikrovlákna
Mikrovláknové houbičky vynikají především trvanlivostí a také vysokou čistící schopností. Přestože v tomto případě hovoříme opět o syntetických polymerech, jsou jejich vlastnosti využity do maxima.
Houbičky z mikrovlákna mají aktivní povrch, proto je možné je používat pouze s minimem čisticích prostředků, čímž se výrazně snižuje spotřeba přírodních i chemických detergentů jak při mytí nádobí, tak při běžných úklidových činnostech.
Životnost tohoto typu houbičky je rovněž výrazně delší, proto jich spotřebujete mnohem méně než u ostatních typů.
Tkané houbičky se savým jádrem
Další skupinu houbiček na nádobí z přírodních surovin tvoří houbičky z celulózy. Celulózová vlákna či vata je sice velmi dobře savá, ale nedisponuje potřebnou drsností povrchu.
Proto se při výrobě houbičky kombinuje s vnějším tkaným obalem, obvykle z přírodních vláken (konopí, bavlna, juta apod.). Výhodou těchto houbiček je jejich 100 % rozložitelnost a možnost kompostování.
Houbičky z přírodní lufy
Přírodní lufa je vyráběna z plodů tykvovité rostliny s velmi pevnými vlákny. Na rozdíl od celulózy nepotřebuje vnější obal, je velmi flexibilní a má poměrně dobrou čistící schopnost a životnost, je však primárně vhodná na měkké nečistoty, které lze z povrchu snadno odstranit.
Při odolnějších nečistotách je potřeba ji kombinovat s produkty s drsnějším povrchem (k tomuto účelu je možné použít tkané drátěnky či kartáče z jemných vláken).